Selasa, 30 Disember 2008

Gelang kesihatan e-dymium - berkesan atau tidak..?

Petang td aku dapat call dari ohhchentaku yang katanye pakcik dia nak soh aku jadi testimoni gelang dia. Ala gelang yg penah top mase akademi fantasia kebrape ntah, yang a.c mizal jd host tuh. Semalamnye aku ada jumpa pakcik dia, dia pakaikan jap arr gelang jenis tungsten karbaid(karbaid pelita or meriam kot dorg pkai neh) kat tangan aku sementara jumpa nak cite pasal gelang tuh n format laptop dia yg mcm harem tuh. Mase nak balik tuh aku dh xpkai dh, ondway balik umah aku mule terasa mcm tgn aku sengal2 kebas, smpai umah trus selsema. Pakcik dia ckp aku ada resdung, memang pun, so dia kata klau pkai gelang tuh nnt meleleh2 arr hingusan dari idong mancung aku neh. So maybe betul arr ape yg dia citekan tuh. Untuk maklumat lanjut korang tgk arr website dia, http://edymium.com/v3/community/view/main.asp.

Ni ada satu video demo arr kot, kelebihan gelang tuh:-

video


yang ni plak demo kat manjung yg dibuat oleh pakcik ohhchentaku ngan adik ipar aku..eheh..;p

video

kalau ada pertanyaan leh hubungi 0173777781 - zaini, sebut je nama aku, taufik. Kang takut dia xkenal lak..;p

28 Disember 2008

Hmm, xde yang istimewa pun ari ni. Biasa jek bagi aku. Melalui hari minggu seperti biasa dengan jemputan kawen kakak membe aku, pastu jumpa membe2 skola sume balik yg kepala masing2 makin biol, ahaha. Gi tgk wayang ngan membe aku bertiga n gei mekdi makan eskem mcflurry. Lain arr suasana 18tahun lepas, disambut dengan meriah ngan wat kenduri n saudara mara sume dtg meraikannya. Tu cite 18taun lepas, ni dh skang. So memang dh berubah arr...

Pukul 12am mcm tuh kot, ohhchentaku call wish aku ngan nyanyian hepi bufday, sonok sangat bile org tersayang nyanyikan lagu hepi bufday dalam kadar jarak yg jauh walaupun pkai henpon,(jauh amendenye, dekat je puncak alam). Pastu dpt plak call dari bff (beshfrenforever) aku dari uitm sri iskandar, siap wish dalam keadaan huru hara. Ape arr dia wat kt tmpt org karaoke tuh. Erm, kenarianz yang wish walaupun awal gile announcements abg made kuarkan, myspacer sume yg sudi wish aku n ayah aku yg wish bukan men cepat, 27hb dh nyanyi utk aku. Cilabet tul, dia tataw ke bile dia bagi nama aku. Apape pun thanx sesangat n aku sayang sgt kt korg sume.

Apape pun aku besyukur sebab masih dipanjangkan umur smpai 20taun ni, harap dipanjangkan arr ndaknye ehh. Trime kaseh sgt2 kt parents aku yg bsusah payah besarkan aku dari beso lidi smpai beso penyapu lidi, love both of you so much..~

Jumaat, 26 Disember 2008

Penggunaan tali pinggang keledar dibelakang

zulazfar nyer stiker ni..

Bagus arr klau dh ada kesedaran dalam menitikberatkan keselamatan pengguna jalan raya, spt penggunaan tali pinggang keledar dibelakang. Aku pun sokong gak ngan kempen tuh. Bukan ape, untuk keselamatan kita kena arr sokong.
Undang2 ni dengar cite dikuatkuasakan taun depan kot, 1Jan09. Klau xpkai tali pinggang belakang nnt kene saman. Bab saman tu plak, skang ni dh mcm konfius lak. Nak saman sape? Pemilik@pemandu keta or penumpang belakang yg xpkai seat belt tuh. Ada yg berpendapat saman yg drebar, ada plak soh saman jek penumpang blkg tuh sbb bingal nak pkai seat belt belakang. Tp sebenarnye, pihak berkuasa toksah arr men saman jek. Tgk gak arr situasi tersebut mcm mane. Dalam kes ni msti ada contra dia. Dalam kes 1, nak saman drebar xleh gak sbb penumpang yg gatai xnak pkai seat belt n trus saman jek penumpang tuh. Kes 2 plak, xleh gak saman penumpang tuh sbb drebar tuh gak yg masih xpasang seat belt belakang, xkan nak saman penumpang, msti arr drebar tuh yg kena.
So ape leh wat, ikut je undang2 yg dh dikuarkan. Pemilik keta kena pastikan keta dorg ada seat belt belakang n yg penumpang plak pkai seat belt yg dh ada tuh, toksah ngada2 xnak pkai seat belt tuh. Keta aku, aku xpasti arr seat belt dia mcm mane sbb kuar kedai jek trus sorok buckle seat belt tuh bwh seat, wat sakit bontot je dia terjojol kuar tuh.ehehe..~
FYI, sorg dak kenarianz lembah klg dh pasang seat belt bakang. Ok arr kot aku tgk, siap dapat sticker yg ada serial no arr. Nizam kata stiker rare tuh, silap ari bulan dia print sticker tuh pasang kt keta dia..xD

Bufday boy-besh ke bagi aku..?

Tajuk tu utk aku daa, hee~~ Orang kata nak smbt bufday ni besh arr, dapat hadiah n mcm lagi arr termasuk murah rezeki. Bagi aku arr, xkot. Ari ni jek, (26Dec) dh berabis dekat RM800. Meh kita wat kire2 yah murid2..xD

  • Renew insurans n roadtax- RM700 cincai arr.
  • Beli antena tb lam keta n tampal door visor aku- RM80
  • Wat alligment, balancing keta n gas nitrogen- RM60
Total= RM840 (mcm salah kira jek td)

Pergh, nape time2 mcm ni kene berbelanja lebih.? Nape arr time mcm ni aku xdpt hadiah bodykit AM2 complete. Sabo je arr, layankan jek tiap taun mcm ni.
RM840 tuh sbnrnye lebih lg tuh sbb klau xaku terpaksa menambah lg jumlah perbelanjaan aku tuh sbb rim bakang bengkok kaw2 nyer arr, dah gelong mcm rim beskal jenis plastik OBK. Gile kentang arr bwk keta goyang2 perut. Modal lg tuh, mane den dan cekau duit bebanyak.
Erm, sebenarnye aku tgh merapu mase tulis blog ni sbb aku jem sket. So ni blog aku kan, sker aku arr nak merapu ape pun. xD

So ape yg aku nk gtau yg bufday aku 28Dec ni. Korg jgn arr kata aku ni gedik gtau sume org bile bufday aku sbb kononnye nak hadiah, fak yu lah sape kata mcm tuh. Aku just nak korg doakan je aku ni dipanjangkan umur n dimurahkan rezeki, mendapat keberkatan hidup dan ilmu yg aku pelajari. Dan juga doakan aku dapat menamatkan pelajaran aku n bg semangat kt aku utk smbg belajar smpai lebam. x)

Setelah soal siasat dijalankan terhadap ayah aku, dia mengaku yg rim kereta tersebut bengkok disebabkan oleh dia kerana kejadian berlaku apabila tayar kereta tersebut meletup dan dia tidak memberhentikan kereta tersebut tetapi meneruskan perjalanan dlm jarah 60meter kot. Jadi kes ini ditutup dan ayah aku akan membayar ganti rugi tersebut..xD adeh mcm syial jek ayat2 aku tuh.
bila mula2 dia datang, aku suke sgt. Bila aku jaga dia sekian lama, aku plak yg merana.
Happy bufday to me n wish me a luck..x)

mygreenoil

Komen sket pasal minyak ni. Adakah ia:-
  • menjimatkan minyak
  • mengekalkan prestasi enjin
  • menjaga enjin menjadi sentiasa mcm baru kuar kedai.
Aku ragu2 ngan produk ni sbb aku xpercaya semua device, gadget n segala pil tongkat ali or viagra yg boleh minjimatkan minyak. Ayah aku kata dia jimat pkai minyak ni, tp bile masuk lam burung aku (perodua kenari) aku rasa mcm biasa jek. Xde pun rasa mcm jimat. Agaknye minyak ni leh pakai kt keta enjin besar2 je kot sbb ayah aku pkai vtec. Mayb twincam kenari dia xde efek apape kot. Adakah aku hanya membazirkan menggunakan produk ini? Sile komen romen ehh..

p/s:- sori arr ternampak koting den, gambo ni den lupo nak sensed..

Trip to Langkawi Island


Yeah, untuk kali ke-4 kot, aku menjejakkan kaki ke Langkawi. Sape xkenal langkawi ni, ramai org langsi. Nak tau nape aku kata mcm ni, bace arr smpai abes ehh...xD










Kali ni aku gi langkawi naik air asia, leh dikatakan besh arr gak kan sbb chicks yg jelita(pramugari daa). Servis pon ok gak, mesra alam walaupun mase pegi tuh pramugari dia dh mcm otai2 sket. Sabo jek arr, tp mase balik kL balik baru arr ada pramugari ala2 nasha aziz.hee~~


Tgk ni pon gua da stim siot, ape lg tgk dalam. Rasa mcm nak klimaks. Bukan ape, iye2 jek aku bace ni dia kata duty pree, skali tgk dalam...

...bapak arr, rege rokok mcm ni skali. Dh sama harga emblem move ori yg nan jual.xD Seb bek arr aku ni xsangap nak sap kok sbb aku bknnye perokok yg kacak..x)

Sampai airport amik masa dlm sejam gak arr, klau drive ni aku rasa lebam kaki aku tekan pedal minyak. Mende yg 1st kene ada time tu ialah kenderaan. Mula2 brader tuh offer arr sbijik van, nissan vannete kot. Aku dh pelik, dia kata leh isi 10 orang dalam tuh. Biar betul bro, dh arr yg dtg ni sume badan sihat2. Skali dpt van tuh try masuk, dah mcm ikan sardin dalam tu, sempit nak mampus. Iye2 jek brader tuh kata leh masuk 10 orang, abah dia leh masuk. Last2 pakcik aku amik arr nissan sentra 2bijik, merasa arr lenjan sentra ni. Keta baru lg lak tuh.


hye, saye nissan sentra..
saye ada side mirror leh lipat2 mcm side mirror acai..xD

siyes arr aku kata, aku jeles ngan sound system keta neh..~

Sampai2 gi check in hotel, golek2 dlm suite pastu kuar. Gile katak arr, makcik aku trus borong cekelat kt situ. Dia nak mandi ke ape, mcm arr cekelat tuh esok xde jual. Pastu ada arr org jual rojak kt luar tuh, sedap gak. Bukan aku kata sedap, mama aku kata sedap sbb aku xmakan klau ada sayur2 neh. Yang pasal aku kata LANGSi td tuh kan, time aku nak bli air arr. Ada sorg bdk ni, yg jual air tuh arr. Gile sombong nak meninggal, tnye nak ape mcm nak cari gadoh plak. Aku tau arr aku ni org luar, tp sekurang2nye hormat arr antara satu sama lain. Dh tu plak, aku bg duit dia men rampas jek, anak harem jadah tul, aku pon men rampas jek air milo yg aku mntk tuh, pi mampus ngan dia arr nak marah aku ke ape. Aku pantang tul klau org xreti nak hormat org, aku leh hormat org tuh klau dia pon hormat ngan aku. Satu teks utk dak hingusan tuh, FAK YU LAH CHEE BUY, fullstop..!!

Esoknye, gi jenjalan nek sampan@boat@tongkang, whatever lah. Pusing2 pulau, gile besh arr sbb dpt jalan tgh2 laut, nek sampan@boat@tongkang tu lak terhentak2, melambung arr memasing. Dh mcm keta aku plak, jalan xrata melambung2 sbb abs dh kong.ahaha.. Brader tuh bwk arr gi tmpt bg helang makan ayam..
helang ni makan kulit ayam jek, isi2 xmen arr..~


gunung dayang zaty bayani bunting,ahaha silap2. Gunung dayang bunting je, xpasal2 naik plak nama ex aku..~


"melompat2 mcm monyet daa" dekat pulau beras basah kot, xsure nama btl dia.

Banyak gak arr tmpt2 len aku gi, tp nak naik cable car xdapat ouh sebab masa tak mengizinkan, fligth ke kL kul 8pm. Sempat pun gi kota mahsuri jek, shoping2 n cuci mata sket.
Ramai ouh gadis2 kt langkawi ni yg leh dikatakan "mari" gak arr. Lagi "mari" kat kota mahsuri arr. Aku tataw nape arr kt situ gadis dia sume cun2 belaka. Agaknye manager dia mmg amik pekerja yg cun2 kot.
Bab makan plak mmg ok arr kt langkawi, makan murah2 tau. Xsama ngan kL. Kuih sehengget leh dapat 4helai, klang pun baru dapat 3keping. Apape pun, masak lomak cili api omak den arr paling susah nak lupa n mesti nak kena sket. Tp paling besh arr, nasi lemak rendang ayam kaler merah. Rare siot, korg igt keta yeos jek rare. Mane ada rendang kaler merah.


RARE!!Nasi lemak taruh telur mata rendang merah RM2.80
(dh mcm ayat nan store-kedai hapkat arr)

Overall, vacation ni mmg besh arr. Mau xbesh, dh org support. Besh arr. Hee~ Klau ada kesempatan mmg aku jejak lg kaki saiz 9 aku ni kt langkawi, insyAllah..~

Khamis, 25 Disember 2008

Hikmah berwuduk dengan niat


Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan,

"Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini."

Penjelasan: Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah.


Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan,

"Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak,

Janganlah Kau hitamkan muka ku ini."

Penjelasan: Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.


Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan,

"Ya Allah, berikanlah hisab-hisabku di tangan kanan ku ini."

Penjelasan: Ahli syurga diberikan hisab-hisabnya di tangan kanan.


Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan,

"Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisabku di tangan kiri ku ini."

Penjelasan: Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri.


Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,

"Ya Allah, lindungilah daku dari terik matahari

di padang Masyar dengan Arasy Mu."

Penjelasan: Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di atas kepala.


Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,

"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini."

Penjelasan: Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah dan lain-lain.


Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan,

"Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim."

Penjelasan: Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali.


Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,

"Ya, Allah,bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau

dan bukan tempat-tempat maksiat."

Penjelasan: Qada' dan Qadar kita di tangan Allah.


Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmahnya yang tersendiri.


Pernah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk sedemikian rupa?

Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita perolehi dalam menghayati Islam?

Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita sebagai umat Islam?


Bersyukurlah dan bertaubat selalu.



Renungan: Besarnya jasa seorang ibu

Apa yang paling dinanti seorang wanita yang baru saja menikah ?

Sudah pasti jawabannya adalah : k-e-h-a-m-i- l-a-n.

Seberapa jauh pun jalan yang harus ditempuh, Seberat apa pun langkah yang mesti diayun, Seberapa lama pun waktu yang harus dijalani, Tak kenal menyerah demi mendapatkan satu kepastian dari seorang bidan:

p-o-s-i-t-i- f.

Meski berat, tak ada yang membuatnya mampu bertahan hidup kecuali benih dalam kandungannya.

Menangis, tertawa, sedih dan bahagia tak berbeda baginya, karena ia lebih mementingkan apa yang dirasa si kecil di perutnya.

Seringkali ia bertanya : menangiskah ia? Tertawakah ia? Sedihkah atau bahagiakah ia di dalam sana?

Bahkan ketika waktunya tiba, tak ada yang mampu menandingi cinta yang pernah diberikannya, ketika itu mati pun akan dipertaruhkannya asalkan generasi penerusnya itu bisa terlahir ke dunia.

Rasa sakit pun sirna, ketika mendengar tangisan pertama si buah hati, tak peduli darah dan keringat yang terus bercucuran.

Detik itu, sebuah episode cinta baru saja berputar.

Tak ada yang lebih membanggakan untuk diperbincangkan selain anak.

Tak satu pun tema yang paling menarik untuk didiskusikan bersama rekan sekerja, teman sejawat, kerabat maupun keluarga, kecuali anak.

Si kecil baru saja berucap "Ma?" segera ia mengangkat telepon untuk mengabarkan ke semua yang ada di daftar telepon.

Saat baru pertama berdiri, ia pun berteriak histeris, antara haru, bangga dan sedikit takut si kecil terjatuh dan luka.

Hari pertama sekolah adalah saat pertama kali matanya menyaksikan langkah

awal kesuksesannya. Meskipun disaat yang sama, pikirannya terus menerawang dan bibirnya tak lepas berdoa, berharap sang suami tak terhenti rezekinya.

Agar langkah kaki kecil itu pun tak terhenti di tengah jalan.

"Demi anak", "Untuk anak", menjadi alasan utama ketika ia berada di pasar berbelanja keperluan si kecil.

Saat ia berada di pesta seorang kerabat atau keluarga dan membungkus

beberapa potong makanan dalam tissue.

Ia selalu mengingat anaknya dalam setiap suapan nasinya, setiap gigitan kuenya, setiap kali hendak berbelanja baju untuknya.

Tak jarang, ia urung membeli baju untuk dirinya sendiri dan berganti mengambil baju untuk anak.

Padahal, baru kemarin sore ia membeli baju si kecil.

Meski pun, terkadang ia harus berhutang. Lagi-lagi atas satu alasan, demi anak.

Di saat pusing pikirannya mengatur keuangan yang serba terbatas, periksalah catatannya.

Di kertas kecil itu tertulis: 1. Beli susu anak; 2. Uang sekolah anak.

Nomor urut selanjutnya baru kebutuhan yang lain. Tapi jelas di situ, kebutuhan anak senantiasa menjadi prioritasnya.

Bahkan, tak ada beras di rumah pun tak mengapa, asalkan susu si kecil tetap terbeli.

Takkan dibiarkan si kecil menangis, apa pun akan dilakukan agar senyum dan tawa riangnya tetap terdengar.

Ia menjadi guru yang tak pernah digaji, menjadi pembantu yang tak pernah dibayar, menjadi pelayan yang sering terlupa dihargai, dan menjadi babby sitter yang paling setia.

Sesekali ia menjelma menjadi puteri salju yang bernyanyi merdu menunggu suntingan sang pangeran.

Keesokannya ia rela menjadi kuda yang meringkik, berlari mengejar dan menghalau musuh agar tak mengganggu.

Atau ketika ia dengan lihainya menjadi seekor kelinci yang melompat-lompat mengelilingi kebun, mencari wortel untuk makan sehari-hari. Hanya tawa dan jerit lucu yang ingin didengarnya dari kisah-kisah yang tak pernah absen didongengkannya.

Kantuk dan lelah tak lagi dihiraukan, walau harus menyamarkan suara menguapnya dengan auman harimau. Atau berpura-pura si nenek sihir terjatuh dan mati sekadar untuk bisa memejamkan mata barang sedetik. Namun, si kecil belum juga terpejam dan memintanya menceritakan dongeng ke sekian.

Dalam kantuknya, ia pun terus mendongeng.

Tak ada yang dilakukannya di setiap pagi sebelum menyiapkan sarapan anak-anak yang akan berangkat ke kampus.

Tak satu pun yang paling ditunggu kepulangannya selain suami dan anak-anak

tercinta. Serta merta kalimat, "sudah makan belum?" tak lupa terlontar

saat baru saja memasuki rumah. Tak peduli meski si kecil yang dulu kerap ia timang dalam dekapannya itu, sekarang sudah menjadi orang dewasa yang bisa saja membeli makan siangnya sendiri di kampus.

Hari ketika si anak yang telah dewasa itu mampu mengambil keputusan

terpenting dalam hidupnya, untuk menentukan jalan hidup bersama

pasangannya, siapa yang paling menangis? Siapa yang lebih dulu menitikkan air mata? Lihatlah sudut matanya, telah menjadi samudera air mata dalam sekejap. Langkah beratnya ikhlas mengantar buah hatinya ke kursi pelaminan.

Ia menangis melihat anaknya tersenyum bahagia dibalut gaun pengantin. Di saat itu, ia pun sadar, buah hati yang bertahun-tahun menjadi kubangan curahan cintanya itu tak lagi hanya miliknya. Ada satu hati lagi yang tertambat, yang dalam harapnya ia berlirih, "Masihkah kau anakku?"

Saat senja tiba. Ketika keriput di tangan dan wajah mulai berbicara tentang usianya. Ia pun sadar, bahwa sebentar lagi masanya kan berakhir.

Hanya satu pinta yang sering terucap dari bibirnya, "Bila ibu meninggal, ibu ingin anak-anak ibu yang memandikan. Ibu ingin dimandikan sambil dipangku kalian".

Tak hanya itu, imam shalat jenazah pun ia meminta dari salah satu anaknya.

"Agar tak percuma ibu mendidik kalian menjadi anak yang shalih & shalihat sejak kecil," ujarnya.

Duh ibu, semoga saya bisa menjawab pintamu itu kelak. Bagaimana mungkin saya tak ingin memenuhi pinta itu? Sejak saya kecil ibu telah mengajarkan arti cinta sebenarnya.

Ibulah madrasah cinta saya,

Ibulah sekolah yang hanya punya satu mata pelajaran, yaitu "cinta".

Sekolah yang hanya punya satu guru yaitu "pecinta".

Sekolah yang semua murid-muridnya diberi satu nama: "anakku tercinta".

Khamis, 11 Disember 2008

PENAWAR KEPENATAN

Bagi mengatasi kepenatan melaksanakan tugas-tugas seharian
sama ada di rumah mahupun di tempat kerja, bolehlah jadikan
petua yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. kepada puteri
kesayangannya Saidatina Fatimah sebagai penawarnya.

Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya
Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya
kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti.

Saidina Ali berkata :
"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang.
Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu."

Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan
hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu
tugas hariannya di rumah. Bagaimanapun Rasulullah s.a.w.
tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu.
Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta menantu itu.

Baginda s.a.w. berkata:
"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik
daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu
berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali,
bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali.

Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam."

Inilah penawar ringkas yang Nabi s.a.w. ajarkan kepada
anak dan menantunya bagi meringankan keletihan dan
kesusahan hidup mereka berdua.

Saidina Ali terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah.s. a.w.
ini.

Katanya "Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia
diajarkan kepadaku."

Sayugia dicadangkan kepada ibu-ibu, suami-suami atau sesiapa sahaja
yang merasai kepenatan setelah melakukan tugas-tugas harian supaya
mengamalkan membaca 'Subhanallah' (33 kali), 'Alhamdulillah' (33 kali)

dan 'Allahuakbar' (33 kali) pada setiap malam iaitu sebelum melelapkan

mata.

Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah (berterusan) , Insya-
Allah petunjuk Nabawi ini mampu menyelesaikan bebanan-bebanan
hidup seharian kita. Akan terserlah ceria di wajah pada keesokan
hari dengan senyuman.

"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" (Sabda Rasulullah SAW)

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan
mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati
Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat
kemenangan yang besar."

Selasa, 9 Disember 2008

Akhirnya dapat gak aku balik kampung raya haji ni..yahuu...~

Haa~~ tajuk mcm klako je kan..hee~ Dapat gak arr aku balik kg raya aji taun ni, mane tak nyer, rugi arr xbalik sbb sdara aku sume balik tp sian arr kt ayah aku sbb dia terpaksa balik klang sbb kakak aku keje ari tuh.
Aku balik kg ari tuh pon pas anta kakak aku gi keje, 1st time balik kg sensorg. Family aku yg lain awal2 dh balik dulu. Memang bosan arr sbb sensorang je kan. Len arr ada gadis temankan aku berborak..hee~~ Sampai2 je kg aku dh ujan renyai2, mcm spoil sket arr mood aku time tu tp xarr ujan lebat mane pun. Aku sampai je sume dh get ready nak wat lemang ngan rendang. Rendang..? Besh siot taun ni wat lemang. Org kata wat lemang ni senang, senang abah kau. Sape kata senang tuh kasi halo aku, biar aku luku kepala dia.uhuh.. Susah woo wat lemang, byk keje nak kene wat ngan santan piau nyer, daun pisang yg bergulung lg n macam2 lg arr. Pulut tu sume cukup2 wat lemang dalam 4obatang mcm tu arr, cukup arr bahagikan kat sedara2 aku sume.
Yg xsyoknye arr kan, bile pakcik aku dh stat karaoke sebelah lemang, leh plak ujan selebat2nye. Pergh, memang menusuk arr suara pakcik aku tuh, menyanyi smpai ujan.ahaha. Kelam kabut sume alihkan lauk2 yg nak masak n tutup lemang sume. Tp sume tuh dpt dikawal arr sbb ada kanvas tutup lemang tuh.
Esoknya ujan lg, demm. Lembu bahagian sdara aku sume leh plak tangguh sembelih esok. Ada ke org wat mcm tu, tangguhkan sembelih lembu..? Ntah arr aku tatau, tp ari tuh aku balik klg trus sbb mmg nak ada kt kampung semalam jek. Apape pun lihat arr gambiran yg aku tgkp ari tuh...
On the way, yeay..~

Mak aku soh bawak pelan2, toksah lelaju..~x)

Terachi, hell yeah..ahaha..~


Atok aku dh kaya sgt smpai duit syiling pon dh dibakar, ampeh..~

Lemang ohh lemang..~~




Ngeh3, penyakit ke-100 dia xleh ubatkan..xD

Sabtu, 6 Disember 2008

Hari Raya Aidiladha..~

Mak aku tengah potong daun pisang untuk wat lemang..x)

Menjelma lah raya haji pule, raya aidilfitri dh lepas kan. So kite raya lagi..hee~~
Tahun ni family belah mak aku wat lemang, besh woo wat lemang ngan sdara sume ramai kt kampung. Walaupun susah nak wat lemang ni, tp ia adalah salah satu cara mengukuhkan lagi hubungan antara saudara mara aku, iye arr bukannye slalu dapat jumpa mcm ni. So time ni arr nak bikin huru hara.haha..~
Tp apape pun aku nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Korban dan untuk pengetahuan korang sume, AKU XDAPAT BALIK KAMPUNG..~~WAAAA!!! :(

Rabu, 3 Disember 2008


Tanggal 29 Nov 08, berlangsungnya sambutan hari AIDS sedunia anjuran Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan dengan sokongan kelab permotoran kenarianz club. Aku poin join daa, apsal arr skema sgt intro aku tuh. Kenarianz telah dijemput sebanyak 40ekor burung untuk memeriahkan lagi sambutan tersebut dan memberi sokongan moral dengan memberikan risalah kepada orang awam dan mengutip derma untuk tabung AIDS. Aku dapat agak arr event kali ni comfirm havoc arr sbb polis escort tuh kitorg gi Sungei Wang. Event ni pun turut serta dengan bdk2 rempit kota, mane dapat daa dorg ni. Macam2 perangai aku dpt tgk time tuh, dan ada gak yg aku baru jumpa n jumpa balik mcm azree. Lama xjumpa dia ni, dulu klau jumpa asik tersengih jek.ahaha xD. Mase kat Sungei Wang tuh dapat gak aku merasa baring atas Jalan Imbi tuh (tol ke nama jalan tuh) sbb jalan tuh slalu sgt jem. Ape lg, bergambar sakan arr kenarianz sume. Aku lak dh mcm org asli masuk town, ahaha. Hepi sgt arr katekan.

Dalam Sungei Wang lak, memang sesak killers. Dh ar kenarianz sume dtg dh jd huru hara, dgn org yg dtg ari tuh. Dah arr ari sabtu, memang sesak arr time tuh. Dalam masa yg sama gak dapat gak aku lihat "permandangan indah" kt situ. Hanya Zulazfar, Pali, Along Yaya n ada 2-3org jek tau ape dia yg indah tuh...huu..~Akibat lama sgt tunggu perasmian tuh, aku gi mekdi jap makan mcflurry, sangap dowh mende alah tuh. Gi arr mamam jap ngan azpar pali azree mie nizam sementara nak kuar dh...

Mase ke pitstop memasing, aku dalam group T3 kene gi kat masjid jamek, semua house kot nama shopping complex tuh, edarkan risalah tentang hari AIDS sedunia tuh. Dan korg nak tau, ni arr 1st time aku kuar berinteraksi ngan orang ramai. Besh woo, tp kdg2 bengang gak sbb klau aku bg risalah tu derang xnak, dorg igt aku ni nak mntk sedekah pe. Tp xpe arr, tu sume pengalaman kan. Dlam masa tuh gak aku jumpa membe kelas aku, dia tgh praktikal time tuh. Nama dia Liana, aku bagi risalah pasal AIDS, dia plak promot insurans dia, ampeh tul. Tp memang besh arr even that time was so tired.

Aktiviti neh abis lam kul4 lebih mcm tu arr, pas makan2 sume n ucapan dari sape ntah nama doktor tuh. So abis da event paling besar gak arr yg aku penah join. Nak balik tuh leh plak dapat ang pow, besh siot dapat ang pow sblm raya haji.ehehe.