Khamis, 26 Mac 2009

Lagi dan lagi, edisi buang tebiat..~

Hehe, apesal ntah aku tetiba jadi mcm ni. Org tuh smpai gelakkan aku, kata aku dh byk berubah..xD Ala dengar je arr lagu pilihan kali ni, berada didala carta 6 minggu berturut2..;p


video


Ressa Herlambang - Menyesal

Semula ku tak yakin..
kau lakukan ini padaku..
meski di hati merasa...
kau berubah saat kau mengenal dia..

Reff:
bila cinta tak lagi untukku..
bila hati tak lagi padaku..
mengapa hruz dy yg merebut dirimu...
bila aku tak baik untukmu..
dan bila dia bahagia dirimu..
aku kan pergi meski hati tak akan rela..

terkadang...ku menyesal...
mengapa ku kenalkan dia padamu...
back 2 reff...

semula ku tak yakin
kau lakukan ini padaku
meski di hati merasa kau berubah saat kau mengenal dia
bila cinta tak lagi untukku
bila hati tak lagi padaku
mengapa hruz dy yg merebut dirimu
bila aku tak baik untukmu
dan bila dia bahagia diri mu
aku kan pergi meski hati tak akan rela
terkadang ku menyesal
mengapa ku kenalkan dia padamu..

Wahh, sejak bile gua layan lagu jiwang ni..~

Sebenarnya istilah lagu jiwang ni langsung xde dalam senarai lagu kegemaran aku. Ntah mcm mane ntah, aku leh minat satu lagu ni. Dh arr aku lagu jiwang2 mcm ni aku benci, lagi2 plak penyanyi dia nih. Last2 leh plak aku gi download. Ntah sakit ape arr otak aku ni, apape pun layan..~

video

Irwansyah - Camelia

camelia
maafkanlah aku
karna ku tak bisa
temani tidurmu
camelia
lupakanlah aku
yang ngak pernah lagi
kau temui aku

kau wanita terhebat
yang pernah singgah di hatiku
kau wanita yang tegar
aku mohon lupakanlah aku

* sudahlah jangan menangis lagi
ku rasa cukup sampai di sini
mungkin di suatu saat nanti kau temui cinta yang sejati

** sudah cepat lupakanlah aku
jangan pernah ungkit masa lalu
ku takut kekasihku pun tahu
kau pernah menjadi simpananku
camelia

kau wanita terhebat
yang pernah singgah di hatiku repeat *,

** sudahlah jangan menangis lagi
ku rasa cukup sampai di sini
ku takut kekasihku pun tahu kau pernah menjadi simpananku
camelia

Kepada sesiapa yg berkenaan..

Ari tuh ada org add yahoo messenger aku yang aku sendiri xkenal. Ok, chat mcm biasa dengan perkenalan singkat.

Nama tajuk tu pun ditujukan kepada sesiapa yang berkenaan. Maksudnya sape yang ada kene mengena ngan en3 aku kali ni arr. Kalau ada sesiapa yang xpuas hati dgn en3 aku sebelum2 ni or terasa dgn en3 aku tulis tuh, bagitau aku. Toksah arr smpai nak nasihat aku mcm2 sedangkan aku sendiri xkenal siapa tu. Kalau xsuka, kita jumpa n talk face to face. Aku pun bukannya suka nak membebel lebih2 dalam alam maya ni. Sekali lagi aku bold, sesape yg terasa dengan en3 aku sebelum2 ni n sesiapa yg xpuas hati dgn en3 aku. Nak cakap bukan2 cakap depan2, xpayah nak bercerita belakang. Skang ni aku dh xde nak berlembut, sebab berlembut ni arr org pijak kepala aku...

Rabu, 25 Mac 2009

Catatan untuk hari ini..~

Demm, miss lagi satu kelas. Macam mane leh bangun lambat plak ni

Isnin, 23 Mac 2009

Dah selesai, alhamdulillah

Aku xtau nape aku hepi sgt ari ni. Padahal aku rasa mcm biasa2 je, xde pun yang membuatkan aku seronok. Mungkin sebab kerja aku dh siap, dh siap bkn bermaksud siap sumenye. Kira bahagian aku dh siap arr. Alhamdulilah. Pasni plak bahagian kewangan, so aku kene arr wat gak keje2 kewangan ni sket walaupun aku zero bab nombor2 ni.

Dah jumpa supervisor, dapat cop, tandatangan n anta kat bilik perbincangan 3. So ape lagi, seksa aku dh selesai. hehe. Pasni nak kene claim duit print kt membe aku sorang tuh, dh arr print mahal kt uncle jaga cyber cafe tuh, kena arr dekat 17hengget. Yela kan, aku ni mane arr ada printer, xmampu nak bli. Nak print kt ofis jutawan garson tuh dia cuti plak. demm.

Pasni aktiviti aku, nak tido smpai lebam.hee..~ Time aku tulis blog ni pun mata tgh rabak lg ni, nak tido xleh sbb ada kelas petang. Ini malam leh arr cucuk langit.ahaha..xD

Nasibku, flashback part 2...

Ari ni mcm biasa, melakukan aktiviti biasa aku. Bangun pagi, gosok gigi.xD Pegi kelas kul 8.30 dgn kemeja putih n suar slack itam. Bermula satu kelas yg paling membosankan. Adeh, kenapa msti hari isnin, kan best kalau jumaat, leh aku ponteng. So dengan selambanya aku main arr game tetris dalam handphone aku. Kang aku tido nmpk sgt plak xtumpukan perhatian dlm kelas. Pas kelas, aku dah janji ngan rakan kongsi aku (kira ayat poyo gak ni..xD) pegi library nak settle sket pasal final project rancangan perniagaan kitorang. Start arr bincang macam2, tambah mane yg kosong lagi n macam2 arr. Dah siap sket aku pun deal time nak jumpa ngan En. Azhar, aku nyer supervisor. Siyes arr aku kata, dia ni byk membantu group aku dalam buat RP ni, thanx En. Azhar.

Macam biasa arr, dia ni sentiasa bz ngan perjumpaan antara student dia. Dia ni ajar budak2 BBA-UPM,Bachelor Business Admin. So kena arr tggu dekat setengah jam kot, ngan keadaan mengantuk dan lapar. Pastu aku borak2 jap arr ngan rakan kongsi aku, mengumpat budak cina sorang tuh yang bukan men berani dia berkata-kata dengan En. Azhar. Kelakor arr plak, tp dlm masa yg sama nak je aku hentak amoi tu ngan laptop sebab suara dia kuat sgt woo.

Mase tgh berborak tuh, membe aku sorg ni suruh arr aku mntk tlg awek aku balutkan buku ijau (mcm buku log arr) tuh sebab dh macam belacan. Aku just angguk je. Xpasal2 ni yg membe aku lagi sorang leh plak kata, "topex skang dh single, mane ada awek. kalau tak biasanya kul7 lebih dah kuar umah anta awek dia gi keje, skang ko ada nmpk ke dia anta awek dia. Ko kena arr org lain balutkan..?haha"

Aku terkejut, kenapa dia ckp mcm tuh? Betul ke ape dia cakapkan tuh? Mana dia dapat sumber tuh sume. Aku sendiri pun xtau apa yang dia cakap tuh betul or x. Aku pun ragu2 gak. Sebab aku xrasakan apape pun.

Sekarang ni aku pun xtau, siapa yg tinggalkan siapa. Aku cool je kt sini, lepak2 kt umah on9 ngan membe alam maya, buat kerja2 yg tertangguh n makan tido sume kira cukup arr kot.

Dulu arr, dalam sekitar tahun 2006. Aku pernah gak rasa situasi mcm ni, pernah gak dulu bahagia dan pernah gak rasa tertekan yang memang xleh diterima akal arr. Biasa arr kan, baru masuk kolej, dok plak menyewa ngan membe2 yg aku sndiri xkenal lg hati budi dorg. Aku pernah rasa keadaan mcm ni, tertekan. Aku takut, memang aku takut sesuatu akan berlaku. Aku sangkakan perkara tuh xberlaku dan hilang mcm tu je tp jangkaan aku salah, meleset sama sekali. Situ arr saat kejatuhan aku kejap, ngan musibah yang melanda, pointer gpa aku teruk dan mcm2 lagi arr. Aku xtau nak mengadu kepada sesapa sbb dulu aku xreti men blog ni..;p Tapi yg seronoknya, waktu aku dalam keadaan kejatuhan aku tuh, dia datang.

Masa tu arr dia datang menceriakan hidup aku, rasa life aku time tuh rasa aku arr orang paling bahagia time tuh. Dengan sifat ambil berat dia, lemah lembut yang buat aku tertarik dgn dia. Memang dah lama aku perasankan dia tapi biasa arr, aku segan sket bab2 mcm ni. Kira dia ni arr ciri-ciri wanita yang aku cari.

Dia sebenarnya ada sakit, tp dalam ni biar aku sorang je yang tau. Mula-mula aku sendiri tak tau apa penyakitnya itu tp setelah search dalam internet, baru arr tau puncanya. Aku xkisah arr tu sume, janji hati dia tuh jujur terima aku seadanya.

Alhamdulilah, hubungan kitorang kekal sampai 2tahun lebih. Family kitorang dah saling kenal mengenali. Tu yang membuatkan aku lebih yakin dengannya dia dan tidak mustahil jodoh aku dengannya ada dan mendapat restu kedua2 belah pihak. Tapi kejadian baru2 ni...

Ntah arr, aku xtau nak terangkan mcm mane. Siyes arr aku sebak sgt dengan dia, kenapa jadi mcm ni. Aku xtau dalam kes ni salah sapa, salah aku or salah dia. Aku lari ari tuh sebab aku kosong, blur. Kenapa dia wat aku mcm tuh. Ape salah aku ni.

Masa dia datang umah aku malam tu, aku kena marah dgn dia. Apa salah aku sampai kena marah mcm tuh, aku wat salah apa sampai mcm tuh sekali aku dihukum. Kalau memang salah aku sekali pun, aku mengaku walaupun pada hakikatnya aku rasakan aku tidak bersalah. Sekarang, terpulang kepada dia, dia dah besar dan tahu membuat keputusan. Aku xakan kongkong or bantah apa yg dia cakap lagi. Aku tau dia on9 sekarang, dia invi ym dia n dia private myspace dia dan aku tau dia akan melawat blog aku ni. Satu je aku nak dari dia, aku ni ada gak hati dan perasaan yang perlu dijaga, aku pun xkisah kalau xde sapa nak jaga hati aku ni lagi dan perasaan aku ni.

Apape pun aku berterima kasih sgt kepada sesapa yg banyak memberikan kata2 semangat kt aku dan pandangan kt aku termasuk arr kak nieja13. Terharu sgt org jauh ni bagi semangat kat aku.

p/s:- masih terkejut dengan kata2 membe aku tuh...

Sabtu, 21 Mac 2009

Nasibku, alhamdulillah..~

1st skali en3 ni aku tulis bukan nak tuju kepada sesiapa or nak mengaibkan sesape. Sebab ni luahan ati aku yg aku susah nak luahkan kat sesape. So aku luahkan je kt sini, xkisah arr klau sesape yg ada baca. Sesapa yg terasa dgn en3 aku ni aku nk mntk maaf byk2, memang aku selalu wat silap..~

Aku ni ada perasaan gak, tp aku xnak tunjukkan. Ngan bz buat final project yg melambak2, tensyen jgn ckp arr. Seb bek membe aku sorg tuh tolong aku n serba sket aku tlg dia gak. Dah jadi kebiasaan arr, aku ni kalau tensyen sker merayap. Aku kene tgk pokok2 or bende yg kaler hijau sbb kaler hijau tuh leh wat aku tenang. Ape lg, pas je siapkan keje utk ari tuh aku pun kuar arr merayap tanpa arah n aku teringat plak, aku nak gi bayar bil broadband aku yg dh tertunggak dekat setengah ribu tuh.uhuh. Aku ni bab nak gi membayar memang malas sbb aku sker klau mntk tlg dia bayarkan, tp pkai duit aku arr. Tp ari tuh dia kuar ngan membe dia, so kene arr tangguh tp aku xkisah sbb broadband aku leh pkai lg, so pkai je arr dulu.ehehe.(diam2 sudeyh).

Dh arr time tuh aku msg dia kt times square, pastu aku mula plak pening fikir nak gi mane. Aku msg arr dia tnye katne, niat hati memang nak kuar berjalan, nak ilang tensyen. Ni kandungan msg aku ngan dia :-

Aku : ...katne..?

Dia : ...jusco maluri...

Aku : ...nk dtg sana jap...

Dia : ...ok.


Lega sket, ada gak tempat nak dituju. Time tuh jgn cite arr, kL jem nak meninggal. Dari times nak ke maluri pun amik masa dekat 10menet. Biasanya xde arr lama mcm tuh.

Smpai2 je kt jusco maluri, aku cari arr parking. Ternampak moto dia, lega hati aku. Leh arr mntk dia belanja aku ais krim mcFlurry. Sangap gile arr ais krim tuh, lagi besh klau ada org suapkan.ahaha.lol. Pastu msg dia lagi sbb dlm jusco ni aku kusut klau bab cari mencari ni, lagi2 time tuh org ramai membazir duit..huu~ sowee kpd pelanggan2 jusco.

Aku : ...kat belah mane ni..?

Dia : ...depan ti-zed..

Aku : ..ok2...


Aku tau katne tu, sbb dia suka bli baju kt situ. So senang arr nak cari sbb dia dekat2 area situ je. Jalan2 sket terjumpa dia tgh belek2 baju kt situ, agaknye memang tgh ada sale skang ni. Sejuk jap kepala otak ni tgk dia, abis lupe sume tensyen aku ngan final project aku tuh. Leh arr paw dia makan ais krim mcFlurry pasni.hehe.jahat gak aku ni.~ Ape lagi, aku mendekati dia dan sergah arr dia, konon nak wat dia terkejut arr. Tiba2,


Hmm, skali lagi aku hilang arah. Kemana aku nak tujui, aku jadi blur sampai mcm ni skali. Memang nasib aku mcm ni ke? (untuk pengetahuan korang sume, aku bukan kene tampar tau, pandai2 arr korang fikir sndiri). Aku jadi zero, aku blah je dgn hati bercelaru, mane dia kawan aku? Mane dorang sume. Aku ni dipulaukan ke?

Hilang macam tu je mcflurry yg aku nak paw kat dia, datang balik masalah dan tensyen aku td yang hilang jap bila jumpa dia. Erk, dh nasib aku, biar arr aku kuar jenjalan tgk keta moto ngan tayar lori. Org kata hidup ni umpama roda, kadang2 kita diatas, dan kadang2 kita dibawah. Bagi aku, aku tetap dibawah, umpama roda yg lama xdigunakan lg. Memang mcm tuh jugak nasib aku yg aku sendiri xtau nak luahkan kat sapa. Aku berjalan2, tanpa arah....~

*Ayah aku mesej aku pagi khamis ari tuh:-


Ayah :- ...ada satu laptop dari ofis ni ayah bwk balik sbb kene virus, ko tlg tgkkan leh x..?

Aku :- ..apsal lak leh jd mcm tuh, kalau apik xde hal apik balik jap arr ahad ni sbb bz sket arr..

Ayah :- ..ok.


**Mama aku plak mesej ari jumaat ari tuh, dia kata balik klg ke x. Ni kandungan mesej antara aku dan mama aku :-



Mama :- ..kek mano tu, balik klg xmggu ni..?

Aku :- ..xbalik kot, ada byk keje arr ma..

Mama :- ..xpe arr. mama nak anta kain ni, wat baju melayu.klau ko balek leh ukur mane ko nak kecik n besar..

Aku :- ..cepatnye nak anta...

Mama :- ...lmbt anta kang ko pkai bj tu pas raya br tau..



ahaha, aku tergelak pulak sbb kes ni penah jadi kt aku, dpt pkai bj raya time pas raya. Aku pun bgtau je ikut contoh kain tahun lepas tp besarkan sket bahagian cawat seluar tu. Niat aku memang nak balik klg ahad ni, tapi...

Xpernah dorg mesej kt aku mcm ni. Kenapa dia msg aku, adakah dorg tau akan terjadi kes mcm ni? Sebenarnya aku terpaksa berkorban utk mereka disebabkan kerja2 aku, tp dlm masa yg sama, aku perlukan dia gak. maafkan apik mama, ayah...

Shit, nape aku leh termenung pulak ni. Aku hampir2 mencium lori trelar time tuh. Keadaan mcm biasa balik, aku berjalan tanpa arah. Aku dh plan nak balik klg or gombak nak jumpa member aku tp fikir balik, aku ni pinjam kepala org, kepala aku plak dia pakai.(helmet daa..xD) so terpaksa arr aku batalkan niat aku tu sbb helmet tuh member aku nyer, nnt dia nak pakai plak.

Ntah mcm mane, aku leh plak masuk susur keluar ke lembah keramat, ape kes ntah aku kesitu aku pun xtau. Dah arr aku xtau jalan kt situ, mane plak aku nak gi pasni. Minyak moto plak dh tinggal cukup2 aku balik umah aku. Aku terdengar azan maghrib, so aku yg xpernah2 ke masjid kt situ aku pegi arr menunaikan kewajipan aku yg sblm ni ntah kemana sembahyang 5waktu aku.

Dalam doa aku selepas solat maghrib, hati aku menangis, tersentap, ya Allah ya tuhanku, adakah ini balasan diatas kesalahan dan dosa2ku ya Allah, aku terlalu lemah untuk menerima dugaanMu ini ya Allah, Kau tabahkan lah hati hambaMu ini ya Allah, Kau berikan aku penerangan hati yang sempurna untuk menerima segala tohmahan dan cemuhan,..

Aku terkejut, sbb aku termenung lama dlm masjid tuh dan disapa oleh seorang hamba Allah yg aku sendiri xkenal, dia menghulurkan tangannya untuk bersalam dengannya, aku sambut. Dan dia berpesan kepadaku; baliklah kepangkuan keluargamu, masih ada yg menyayangimu. Sape dia tu, ape yg dia tau ape yg aku rasa..?

Ntah mcm mane, semasa dalam perjalanan yg tanpa arah tu, aku terasa hendak menghubungi mama aku :-


Aku :- ..ma, watpe tu? katno ni.?

Mama :- den tgh tgk wayang ni,hehe.umah arr, mane lagi.

Aku :- xajak apik pun kan. (padahal aku tau tv umah aku besar, tu dia kata tgk wayang tu)

Mama :- ...xajak ape, ekau pun xbalik camno den nak ajak. ko katne ni, apsal bising2 tuh..?

Aku :- (terdiam jap) apik bz arr ma, sori tau.

Mama :- ...xpe arr,wehh ko katne ni, apsal mama dgr bising sgt ni...

Aku :- ...apik kt luar ni ma, tepi jalan ni.

Mama :- ape ko buat kt situ, dh2 gi balik.jgn merayap time2 mcm ni.

Aku :- ..ok arr ma, nk blek ni..kdt pun nak abis ni..


Hmm, aku pun blah je arr, dh org tua aku bising mcm ekjos moto aku dh. Nak merayap mane je pun, moto aku ni bknnye leh bwk jalan jauh2.

Lokasi terakhir aku, balik umah arr. Tetiba rasa penat plak, tadi xde plak rasa penat mcm tuh. Ada arr dak2 umah aku 2-3 org lepak2, tp aku trus masuk bilik n kemaskan arr apape yg patut sbb bilik aku ni memang selalu bsepah.ehehe..(diam2 tau).Tiba2, dia masuk bilik aku...



*Pernah dulu dlm doa aku selepas solat maghrib, aku mendoakan supaya aku ni dilembutkan hatinya. Sbb aku xnak lagi terjadi mcm kes sblm2 ni, aku asyik melenting. Aku penat, aku xnak penat lg, biar arr dia menang. Spupu aku ada kata, mengalah je arr pik ngan kecomelan ain ni..hehe..

Hmm, mcm ni kot balasan yg setimpal untuk manusia bernama Mohd Taufik yg dilahirkan oleh Norhayati dan berBINkan Ramli. Dan mungkin aku layak untuk menerima ni sume. Kalau btl, aku terima. Aku redha, aku terima semua dugaan Allah dengan tabah. Memang aku ni jenis yg boleh dipermainkan dikhayalak ramai, jadi bahan dalam menyalahkan sesuatu situasi walaupun bukan aku puncanya, sumenye arr smpai kes sblm ni yg aku xnak igt lagi, biar lah aku menjadi punca terjadinya semua tu. Dengan nama Allah yg maha besar dan maha menyayangi, aku terima semua ni..

p/s:- en3 ini ditulis dalam keadaan perut lapar, belum mandi dan tensyen buat final project..xD
sekian mekaseh..

Jumaat, 13 Mac 2009

Roti - Ilustrasi Mimpi

Video kali ni aku nak kongsi dari music indie mesia. Ramai xkenal kot band ni tp dari segi lagu dia ada kualiti gak arr. Tapi paling best video dia ni arr, mcm ada satu katun pkai tanah liat tuh, nama dia aku lupa daa..~ Tapi memang lagu n vc dia besh arr.. Apape hal korg komen arr ehh..~


video

Khamis, 12 Mac 2009

Imbas kembali zaman sekolah rendah bagi yg lahir pada tahun 80'an

member yg lahir pd thn 80'an
mesti ingat balik
mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku
cerita. ari ni bg list, esok mintak duit
beli walaupun cerita buku tu dah tau.
salesman susu pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp
just tengok gamba je. bile ade program
Nilam, sebok semua nak pinjam buku.

- RMT kat skola mkn x best, tp yg
berduit pon join RMT, x phm....

- pakai pensel box yg bole bukak dpn
blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

- main lwn pemadam, syg nak guna utk
padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm
ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade
pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu
pgg pon kat situ.

- bulu ayam jd ramping krn sering
dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis sume boleh
tp bile time kaler sume hampeh. ade gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj
la, ape la...

- main game 2D. super contra, super
mario, street fighter, sume pakai tape.

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole
tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

- balik skola beli JoJo xpon Dendang.
Tora pon best gak. Beli se mata2 nak
mainan, coklat die x mkn pon.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die
kat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, ultraman,
transformers, ninja turtles,
Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.

- bikin basikal yang orang panggil basikal "jipang" kepala GT bulat.
sape ada basikal "jipang ni memang jd perhatian org ramai.

jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x
smpt lyn bende2 ni. kite akan sentiasa
berubah, cume asal-usul kite yg
permanent. huhu~

pas r kt member2 korang....
mesti diorg tersengeh2 bace mende nih...
hehehee..

Rabu, 11 Mac 2009

Estrella - Stay

video


Sound straight from the twilight;
Has me up all night i can't fall asleep
cuz i can keep thinkin' of you;
And i, saw a shadow, outside my window;
And it's you,

All my sorrows flew away;
*hush* keep quiet hear me say;
I don't ever want you to go;
Please stay;

With the moonlight dancin' free;
And there no one but you and me;
There's no reason to go astray;
Please stay,

Makin' up a story;
It's the way you're lookin' at me;
If you think that this is funny;
It's just you,
Try and think about it;
If your heart is closed don't lock it;
Keep your keys back in your pocket;
Think this through.

All my sorrows flew away;
*hush* keep quiet hear me say;
I don't ever want you to go;
Please stay;

With the moonlight dancin' free;
And there no one but you and me;
There's no reason to go astray;
Please stay;
Please stay with me;
Just stay with me;
And i will take you to foreverland;
Just stay...



p/s:- best siak group ni, i love u liyana..~xD

Selasa, 10 Mac 2009

Jangan susah hati..~

Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.
Akhirat itu lebih utama
dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya


Jangan sengaja lewatkan solat.
Perbuatan ini Allah tidak suka.
Kalau tertidur lain cerita.


Jangan
tidur selepas solat Subuh, nanti
rezeki mahal(kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat).


J
angan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan.
Nanti rezeki kita dikongsi syaitan..... .

Jangan
keluar rumah
tanpa niat untuk membuat kebaikan.
Takut-takut kita mati dalam
perjalanan.

Jangan
biarkan mata liar di perjalanan.
Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.


J
angan menangguh taubat bila berbuat
dosa kerana mati boleh datang
bila-bila masa.

Jangan
ego untuk meminta maaf pada
ibu bapa dan sesama manusia
kalau memang kita bersalah...

Jangan
mengumpat sesama rakan
taulan. Nanti rosak persahabatan kita
hilang bahagia.


Jangan
lupa bergantung kepada ALLAH

dalam setiap kerja kita. Nanti kita sombong apabila berjaya.
Kalau gagal kecewa pula.

Jangan
bakhil untuk bersedekah.
Sedekah itu memanjangkan umur
dan memurahkan rezeki kita.

Jangan
banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

Jangan
biasakan berbohong, kerana ia adalah
ciri-ciri munafik dan
menghilangkan kasih orang kepada kita.

Jangan
suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa
makhluk yang teraniaya
cepat dimakbulkan ALLAH.



Jangan
terlalu susah hati dengan urusan dunia.....
Akhirat itu lebih utama
dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.

Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.

Sebab semuanya untuk keselamatan kita. ALLAH lebih tahu apa yang terbaik
untuk hamba ciptaanNya.



Jangan biarkan SAJE email ni. Hantarkan kepada semua saudara islam yang anda kenal !!


Wasalam

' Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun '
(Sabda Rasulullah SAW)